12 Ocak 2010 Salı

AŞURE


























Malzemeler 1/2 kg buğday 1 çay fincanı pirinç 200 gr kuru ceviz 200 gr kuru fasulye 100 gr pilav fıstığı 200 gr nohut 1 kg toz şeker 4 adet limon 200 gr fındık 50 gr kuş üzümü Hazırlanışı Temizlediğiniz pirinç ve buğdayı bir tencereye alarak üzerine birkaç parmak geçecek şekilde su koyun. 5 dk sürekli karıştırarak kaynatın. Üzerine bir bez öreterek oda sıcaklığında bir gece bekletin. Nohut ve fasulyeleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Bir gece beklettiğimiz pirinç ve buğdayı sürekli karıştırarak kaynatın. Biraz kaynadıktan sonra ateşin altını kısarak içine nohut ve fasulyeleri ilave edin. Daha sonra şekerin tamamını içine boşaltın ve karıştırmaya devam edin. Ateşten almaya yakın içine limon kabuğunu ekleyin 1-2 dk daha kaynatıp altını kapatın. Püf nokta: Aşurenin içine kuru incir, kayısı, portakal kabuğu gibi kuru yemişleri isteğinize göre ekleyebilirsiniz. Servis ederken üzerine nar, fıstık, ceviz tarçın koyabilirsiniz. Aşure yapımında düdüklü tencere kullanacaksanız nohut, fasulye ve dövmeyi birlikte pişirebilirsiniz. Basınçlı olmayan tencerelerde pişme süresi kullanılan malzemenin cinsine ve kalitesine göre 1-2 saat arasında değişir. Ancak malzemelerin pişme şeklindeki farklılık nedeniyle, ayrı ayrı pişirmeniz daha uygun olacaktır. Aşure yaparken kestane, iç bakla ve nar kullanarak malzemenizi daha zengin tutabilirsiniz. Ayrıca şekeri erken koymamalısınız. Böylece buğdayın sertleşmesini önlersiniz. Aşurenin Hikâyesi: Aşurenin ortaya çıkışı hakkında şöyle bir rivayet vardır:



"Nuhun gemisi tufan dinip, Ağrı Dağı'na oturduğunda gemidekiler Allah'a şükretmek için, bir kutlama yapmak isterler. Fakat geminin yiyecek ambarları neredeyse boşalmak üzeredir. Bunun üzerine yiyecek olarak ne bulurlarsa hepsini bir araya getirip bir çorba pişirirler ve aşure ortaya çıkar". Bu nedenle aşure günümüzde 15 veya daha fazla malzeme çeşidinin birlikte pişirilmesiyle hazırlanır.









2 yorum:

bunlarda ilginizi çekebilir